Tradició i renovació
Amb joia i admiració els Amics de Santa Bàrbara ens unim a la celebració del 70è Aplec de la Sardana, organitzat per l’Agrupació Sardanista i Cultural Floricel. En aquesta ocasió tan especial, volem expressar el nostre suport i reconeixement a una tradició que, malgrat els reptes, continua enriquint el teixit cultural del nostre país.
Els Aplecs de la Sardana han estat, al llarg dels anys, un testimoni viu de la cultura i l’esperit del poble català. Recordem amb nostàlgia els temps en què aquestes trobades eren un esdeveniment destacat, rivalitzant amb les Festes Majors en importància i participació. L’Arbreda Burés va ser testimoni d’aquesta efervescència, on la música i la dansa s’entrellaçaven per crear moments inoblidables.
Malgrat les dificultats i els obstacles que en el decurs del temps s’han presentat, l’Agrupació Sardanista i Cultural Floricel ha mantingut viva la flama de la tradició. Des dels primers Aplecs, marcats per la lluita contra l’adversitat del règim franquista fins als temps actuals, l’entitat ha demostrat una dedicació i passió inexorables per la preservació de la sardana i la cultura catalana.
Entenem els reptes als quals ens hem d’enfrontar avui en dia, amb una societat que sembla allunyar-se de les seves arrels i tradicions. Però creiem fermament que la sardana no està condemnada a la desaparició. Més aviat, veiem aquest moment com una oportunitat per a la renovació i la innovació.
La riquesa musical i artística de la sardana és indiscutible, amb compositors com Joaquim Serra, Juli Garreta i Pau Casals que han donat vida a melodies immortals. I no podem oblidar els talentosos compositors joves que continuen enriquint el patrimoni musical català.
És el moment de repensar la sardana, d’obrir-la a noves audiències i de mostrar la seva versatilitat i bellesa a través de plataformes modernes. La brillant iniciativa de convocar el 1r Concurs Musical Pere Masats, amb l’objectiu de promoure la creació i interpretació d’obres que fusionin la sardana amb altres estils, és un exemple encoratjador d’aquesta renovació que pretén demostrar que la sardana pot captivar i emocionar tot tipus de públics.
Mentrestant, a Santa Bàrbara, la tradició i la renovació s’han donat la mà en la rehabilitació de l’ermita i la promoció de l’aplec anual. Amb el suport i la dedicació dels voluntaris que van fer possible aquesta obra ingent, l’ermita de Santa Bàrbara torna a brillar com un testimoni viu de la nostra història i devoció.
Les obres de restauració no només han preservat l’edifici, sinó que també han enriquit l’espai amb nous elements i noves obres d’art. Cada pedra ens parla d’un esforç comunitari per preservar i honorar una part important del nostre patrimoni cultural.
En aquesta celebració del 70è Aplec de la Sardana, els Amics de Santa Bàrbara ens sentim units a l’Agrupació Sardanista i Cultural Floricel per la nostra passió per la cultura, la tradició i la renovació. Que l’Aplec d’enguany sigui un testimoni de la nostra determinació compartida de preservar el millor del nostre passat mentre abracem el futur amb esperança i creativitat.
(Publicat a la revista de l’Aplec de l’Agrupació Sardanista i Cutural Floricel, juny 2024)