La ruta de les 10 ermites

 

Santa Bàrbara és un lloc privilegiat des d’on és possible contemplar gran part de la comarca de la Selva i del Gironès i, en dies clars, fins i tot de l’Empordà. Segurament és per això que cada dia hi ha més excursionistes que es deixen captivar per l’encís d’aquesta muntanya. A més, caminar ens aporta salut. Pujar una muntanya o fer una travessa ens permet d’estar en ple contacte amb la natura mentre sentim que formem part del territori que trepitgem. L’excursionisme és un manera de passar-ho bé i de fruir de les coses senzilles, però que alhora ens exigeix esforç, superació i constància.

Si us agrada fer marxes per la muntanya us pot interessar la ruta de les 10 ermites que us presentem avui. Es tracta d’un recorregut que transcorre pels municipis selvatans de Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm, Osor i Anglès, que permet descobrir com són les ermites que formen la ruta, a banda d’altres punts d’interès històric, artístic i especialment la part més muntanyosa de la nostra comarca.

La ruta de les 10 ermites està correctament senyalitzada i ha estat pensada per recórrer-la a peu en tres dies. També es pot fer amb bicicleta o amb cavall. Té una dificultat baixa tot i la seva durada. El recorregut abraça l’extrem sud del Massís de les Guilleries i transcorre pel sector nord-est de la comarca de la Selva. Es tracta d’un recorregut circular d’uns 66 quilòmetres i amb un desnivell acumulat de 2.000 metres. L’altura màxima és de 920 metres i la mínima de 124.

Hi ha dues zones de la ruta clarament diferenciades pel que respecta al paisatge i la vegetació. Una correspon a la que transcorre pels municipis de Santa Coloma de Farners i Riudarenes i les ermites de Farners, Argimon, Sant Pere Cercada, Santa Victòria de Sauleda i Sant Miquel de Cladells. En aquest primer tram el paisatge és més sec que el segon, amb vegetació de pins, suros i alzines i l’orografia és més suau i arrodonida. L’altra zona transcorre pels municipis de Sant Hilari Sacalm, Osor i Anglès i les ermites de Santa Margarida de Vallors, El Pedró, Santa Creu d’Horta i Santa Bàrbara. La ruta acaba al punt de partida, Santa Coloma de Farners, tot passant per l’ermita de Sant Andreu de Castanyet. En el paisatge del segon tram hi predominen els suros, les alzines i arbres de fulla caduca com el castanyer, el roure i fins i tot avets Douglas de caràcter alpí. Hi ha més abundància d’aigua i el recorregut és en gran part per zones obagues i fresques.

Al web de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners www.scf.cat hi podeu trobar tots els detalls de la ruta amb el temps i la distància d’ermita a ermita, esquemes de la ruta i mapes cartogràfics.

 

La idea de crear aquesta ruta va sorgir l’any 1995 d’un grup de socis del Centre Excursionista Farners que van començar a recuperar els camins, molts d’ells perduts, que comunicaven les ermites entre elles. Des d’aleshores, el Centre Excursionista Farners organitza cada any a finals de setembre o a principis d’octubre una caminada popular per fer un tram de la ruta. La 21ª Ruta de les ermites tindrà lloc el diumenge 2 d’octubre. Podeu trobar més informació al web del Centre Excursionista Farners www.cefarners.cat

Publicat a la revista de les Gales d’Anglès (setembre 2016)