Cors nobles

Seixanta Aplecs són una pila considerable d’anys i no cal dir com han canviat les coses des d’aleshores. L’Aplec de la Sardana era una gran diada de festa no només per als anglesencs sinó també per a la gent de tota la contrada. Hi actuaven les cobles de més categoria, les sardanes eren escollides amb cura per satisfer el gust de tothom i alguns compositors de prestigi solien venir-hi convidats pels organitzadors. En un dels primers programes d’aquella època el rector d’aleshores, Mn. Manel Pont, escrivia: “Imagina’t un lloc, imagina’t unes cobles incansables i un vaivé de converses alegrement animades i vestits virolats… i un estol de sardanes, puntejades rítmicament per gent de totes les edats i estaments. Aquest lloc, és l’Arbreda Burés el dia de l’Aplec de la Sardana”.

En aquest mateix programa, de l’any 1956, Mn. Manel Pont expressava la seva admiració per Anglès. “D’ençà que he vist florir en el cor del meu poble aquest Aplec de la Sardana que va prenent força de tradició; d’ençà que he vist com l’esforç d’uns quants per instaurar aquest dia, s’ha vist ajudat per l’esforç i l’entusiasme de tots, trobo que Anglès té una simpatia nova. Anglès sap apreciar els valors. Ho demostra. No solament sap progressar en sentit material, sinó que també progressa, de dia en dia, en sentit espiritual”.

Aquest orgull de sentir-nos d’Anglès s’ha vist reforçat dècades més tard pels voluntaris que durant anys van treballar per salvar Santa Bàrbara de la ruïna. Aleshores també va caldre l’esforç i l’entusiasme de tothom. Una de les grans virtuts del nostre poble – deia també Mn. Manel Pont- és la noblesa.  I és gràcies al cor noble dels anglesencs que l’Aplec de la Sardana es manté viu seixanta anys després, que l’Aplec de Santa Bàrbara entronca amb una tradició que prové de temps molt antics i que l’ermita, emplaçada en aquest vessant de les Guilleries, ha renascut de la ruïna i corona el cim d’una muntanya, plena de castanyers i faigs exuberants, que duu el seu nom.

Article publicat a la revista de l’Aplec de l’Agrupació Sardanista i Cultural Floricel (2014)