El llibre de Santa Bàrbara

Quan ja feia uns quants anys que les obres de restauració de l’ermita havien començat, i el projecte semblava encarrilat i, per tant, tot ens indicava que assoliríem l’objectiu final, els Amics de Santa Bàrbara vam començar a estudiar la possibilitat d’editar un llibre que deixés constància, amb un ampli reportatge fotogràfic, de la feina feta per l’equip de voluntaris. Es tractava d’un projecte molt ambiciós i alhora molt complicat si es volia fer bé. Finalment, després d’esmerçar-hi molts d’esforços i de superar molts d’entrebancs, el llibre va poder ser presentat al públic el dissabte 6 de maig, en un acte que va tenir lloc als Jardins de Can Cendra i commemorar així el desè aniversari de la fundació de l’entitat.

El llibre, editat amb el suport d’Antex, amb una acurada presentació i dissenyat per l’estudi Pozo & Viñeta, conté gairebé dues-centes pàgines i una portada que és obra de la coneguda i apreciada artista Esther Boix que, malgrat haver nascut a Llers, ha mantingut sempre un fort lligam amb el nostre poble. Al pròleg s’hi diu que el llibre pretén explicar “l’entorn físic, el pòsit cultural, la circumstància històrica de l’ermita de Santa Bàrbara i com s’ha dut a terme la restauració de tot el conjunt arquitectònic en el període comprès entre els anys 1995 i 2003, dues fites cronològiques ben concretes per tal com assenyalen el principi i la fi de tot un procés que ens convé retenor en la nostra memòria col·lectiva”.

A la primera part hi trobem una sèrie de ressenyes històriques i documentals amb articles de Xevi Triadó, Jordi Capdevila, Josep Tarrés, Emili Rams, Pau Lanao, Pere Madrenys i Josep Boix. La part central del llibre està il·lustrada amb nombroses fotografies que mostren l’evolució de les obres de restauració i també la celebració dels aplecs. La part final recull tot un seguit de col·laboracions de persones que expliquen els records que els són més propers d’entre els quals en destaquen Robert Parramon, Jaume Julià, Joan Vidal i Gayolà, Ricard Creus, Lluís Riera i Àngel Mancineiras.

Article publicat al programa de les Gales (2006)